Thursday, October 24, 2019

TCMB polika faizini 250 baz puanı indirmiş

Şaşırmadım. Dolarizasyon artar artık. Lakin, enflasyon düşerse ki düşebilir küresel ekonomik nedenlerle, bakın faizi düşürünce enflasyon düşüyor diyenler çıkabilir. Aslında olan tersi. Enflasyon düştüğünden faizler düşüyor her yerde. Yıllardır dediğim şey. Bugünün koşullarında Türkiye'de bile büyük bir enflasyon olamaz. Oluyor tabii ekonominin yapısal sorunları nedeniyle ama çok büyük değil.

Neyse.

Bir sürü yorum okudum, her kafadan bir başka ses çıkıyor. Bu kafa karışıklığının temel kaynağı yalnızca Türkiye'ye yoğunlaşmak. Dünya resesyona giderken ki aslında resesyonda eski IMF küresel resesyon tanımına göre (IMF 2008 öncesinde dünya ekonomisinde yılda %3 büyümeye küresel resesyon diyordu çoğu zaman, bazen de %2.5 büyümeye o tarihte araştırmanın başında olan kişiye bağlı olarak ve dünya büyümesi %3 altında bugünlerde), faizlerin her yerde düşürülmesi normal. Ekonomi yönetimimiz bunun farkında olduğundan korkmadan faiz indirebiliyor.

Bugünler dünya için kaotik günler. Bir sürü ülkede büyük kalabalıkların sokaklarda olmasının nedeni bu. Gelen bütün sinyaller ve önemli uluslararası kurumların uyarıları dünya ekonomisinin daha da kötüye gideceği yönünde. 40 yıllık bir sermaye birikim dönemi epey bir süre önce bitti, yeni bir dönem başlayamıyor.