Sunday, October 27, 2019

1948'de Almanya'da Amerikalıların yaptıkları

1948'de Amerikalılar, Alman işçi sınıfını çok kötü ezip, tümüyle sermaye yanlısı bir para reformu uygulamışlar. Silah zoruyla. Küçük tasarruf sahipleri çok kötü ezilmişler. Mevduatların baştan %93,5'ini silmişler, sonradan lütfedip bir %13,5 geri vermişler, sonunda mevduatların %80'i silinmiş. Devlet tahvilleri tümüyle iptal edilmiş ve devlet tahvillerinde olan tasarrufların hepsi uçmuş gitmiş. Tüm borçlar (banka kredileri ve diğer tahviller) %90 silindiklerinden, diğer tahvillerdeki tasarruflar da %90 gitmiş. Gerçek mal sahipleri ve şirketler, gerçek mallarının %96'dan fazlasını korumuşlar.

Bunlar işin acıklı olan yanları ve borç silimini tasarruf sahiplerini mağdur etmeden de yapmanın yolları var. Onları da makalemizde anlatıyoruz.

Ama bir de işin acıklı olmayan, hoş yanları var. Tüm borçların %90'ı silinince, neredeyse borçsuz bir yerden başlamış Federal Almanya. Federal Almanya'nın dış borçları da 1953'te Londra Borç Anlaşmasıyla %51,2 oranında silinmiş. Ayrıca yıllık ödemeler, borç servisi/ihracat geliri oranı %3'ü geçmeyecek şekilde sınırlanmış. İhracat geliri olmayan yıllarda hiç ödeme yapılmıyor.

E, yani.

Siz benim memleketime de böyle bir şey yapın, görün bakın Türkiye'de de ne biçim ekonomik mucize olur. Almanya'nın başına gelenler, Alman milletinin yüce ve çalışkan bir millet olmasından gelmedi. Binselerdi Almanların tepesine, ödeyin şu borçları diye, görün neler oluyordu.

Almanlar yatsınlar, kalksınlar, SSCB'ye dua etsinler. O tarihlerde büyük bir komünizm korkusu olmasaydı bunlar yapılmazdı ve kim bilir neler gelirdi Almanların başına.