Monday, January 20, 2020

Hindistan'ın Hayalet Kasabaları: Ödenemeyecek borçlar ödenmeyecekler!

Hayalet Kasabalar

Çok tanıdık bir sorun. Hindistan'da da bunlar oldu, Çin'de de, Türkiye'de de, Şili'de de ve liste öyle gidiyor. İnşaat üzerinden büyüme sıkıntılı bir büyüme. Ve birgün böyle oluyor. Bunlar bir Türkiye'ye olmuyor yani. Marx + Veblen + Minsky, neden böyle olduğunu hemen anlıyorsunuz. Önceden kestirilemez şeyler değiller bunlar. Bunların böyle olacağı bilgisi bana Allah tarafından vahiy yoluyla mı indi de böyle olur diyordum? Dış sermaye girişlerine bağımlı, borç artışına dayanan, inşaat odaklı büyüme modeli sonunda krize neden olur. Basit yani olay. İşin kötüsü, hükümetimiz hala Kanal İstanbul diyerek borç attırıp, inşaat yapacak. Yapmaması gerekir. Yanlış büyüme yolu.

Özgür'ün kitabından bir tablo:


Buradaki en büyük proje ne? İstanbul Havalimanı. Bu nedenle durdurulamadı. Kanal İstanbul da bu nedenle durdurulamayacak. O, İstanbul Havalimanı projesinden daha da büyük bir proje ve hükümetin büyüme modeli için gerekli. Ona karşı çıkılacaksa, borç üzerinden karşı çıkmak gerekir. Doğa, insanlar, haksızlık, rant üzerinden değil. Borç üzerinden.

Borç arttırarak inşaat üzerinden büyüme modelinden vaz geçilmesi talep edilmelidir. Karşı çıkanlar, yanlış yerden karşı çıkıyorlar.