Thursday, January 16, 2020

Güneş mi dünyanın etrafında dönüyor, dünya mı güneşin?

Bugün böyle bir soru sormanın bir anlamı var mı? Çünkü herkes güneşin dünya, pardon, dünyanın güneş etrafında döndüğünü biliyor. Nereden biliyor? Çünkü artık öyle öğretiliyor ve öğretilen doğru. Elinde gerekli araçları olmayanlar bakınca göremezler ama olanlar görüp olmayanlara anlattılar ve hepimiz durumu öğrendik. Ama eskiden herkes güneşin dünya etrafında döndüğünü düşünüyordu ve hatta dünya düzdür diye biliyordu. Deli miydi insanların hepsi o zamanlar? Yok. Yetkili olduğu düşünülen mercilerden öyle deniyordu ve onlar da öyle olduğuna inanıyorlardı.

Peki, aynı şey bugün de başka konularda yaşanılıyor olamaz mı?

Mesela, ben gibi bazı zındıkları saymazsak bugün herkes biliyor ki yatırımlar tasarruflarla fonlanır. Yatırımların tasarruflarla fonlandığını bilenler böyle olduğunu nereden biliyorlar? Yetkili olduğu düşünülen merciler öyledir diyorlar. Oradan. Ben gibi zındıklar, hayır, öyle değildir dediklerinde de bize delidir muamelesi yapıyorlar.

Büyük fizikçi Max Plank şöyle demiş bir keresinde:

“Yeni bir bilimsel gerçek, rakiplerini ikna ederek ve ışığı görmelerini sağlayarak zafer kazanmaz, aksine rakipleri sonunda ölür ve ona aşina olan yeni bir nesil büyür.”

Aslında yatırımların tasarruflarla fonlanmadığı bilimsel gerçeği yeni değil. Eskiden biliniyordu da sonradan unutturuldu o gerçek. Neyse. Max Plank'ın dediğine aşağıda bir örnek var: