Monday, January 27, 2020

22 Şubat'ta "Para Nedir, Parayı Kim Üretir?" Toplantısı - İstanbul - Beşiktaş

İlgilenenler sabri.oncu@gmail.com adresime yazabilirler. 14:00-18:00 arası olacak. Sohbet olacak, bir bilenin bilmeyenlere zorlayacağı bir şey değil. Her tür itiraz kabülüm. Yeter ki gün eksilmesin penceremden. Konunun önemi de şurada: bu konu anlaşılmadan, dünya ekonomik ve finansal sistemi anlaşılamaz.

Para Nedir, Parayı Kim Üretir?

Toplantının amacı katılımcısını 1694'te kurulmuş olan İngiliz Merkez Bankası (Bank of England) ile başlamış olan Modern Bankacılık Sisteminin işleyişiyle tanıştırmaktır. Doğaldır ki hiçbir sistem başladığı gibi sürmez. Sürekli evrilir. Dolayısıyla, 1694 öncesi ve sonrasında olanların tarihinden hareketle anlatılacak olan bugündür. Bu anlatımda, 19. yüzyıldan bu yana çeşitli dönemlerde baskın olmuş üç bankacılık teorisi ve kıyılarda kalmış bir dördüncüsü tartışılacaktır. Bu bankacılık teorileri, kıyıda kalmış dördüncüsü bir yana, tarihsel baskınlık sırasıyla şunlardır: 1) Kredi Yaratma Teorisi, 2) Kısmi Rezerv Teorisi, 3) Aracılık Teorisi ve 4) Paranın Devlet Teorisi. Bugünlerde (özellikle ABD Başkanlık Seçimi nedeniyle) ABD'de meşhur olmuş Modern Para Teorisi (MMT) bu teorilerin dördüncüsünün bugüne uzantısıdır. Bankacılık sistemi bilançoları üzerinden bu teoriler karşılaştırılıp, doğru olanın hangisi olduğuna birlikte karar verilecektir.

Dr. T. Sabri Öncü

ABD finans piyasalarında uzun yıllar çalışmış bir finansal iktisatcı olan Öncü, eğitimini Boğaziçi, Alberta, California-Berkeley ve Stanford Üniversitelerinden aldı. Drezdner-RCM Küresel Yatırım (Drezdner-RCM Global Investors) Şirketinde Sabit Gelir Araştırma Bölümü Direktörlüğü, Hindistan Merkez Bankası (RBI) İleri Finansal Araştırma ve Öğrenim Merkezi (CAFRAL) Baş İktisatcılığı, Birleşmiş Milletler Ticaret ve Gelişme Konferansı (UNCTAD) Kıdemli İktisatcılığı gibi görevler yapmış olan Öncü, Boğaziçi, Alberta, New York, Donau, Bilkent, Kadir Has ve Sabancı Üniversitelerinde matematik, finans ve iktisatın çeşitli dallarında lisans, lisansüstü (MBA) ve doktora düzeylerinde dersler verdi. Saygın uluslararası dergilerde akademik ve günlük gazete, dergi ve elektronik yayınlarda güncel çok sayıda makale yayımlamış olan Öncü, halen Hindistan dergisi the Economic and Political Weekly, H. T. Parekh Finans Sütunu yazarıdır.