Sunday, November 10, 2019

Stiglitz biraz geç kaldı. Biz bunu 20 yıldır filan diyorduk.

Neoliberalizmin Sonu ve Tarihin Yeniden Doğuşu - İngilizce

Ama olsun. Biz dediğimizde ciddiye alınmıyor ama Joe'nun Nobeli var. Belki onu ciddiye alırlar.

Joe'nun makalesinden iki bölüm:

1) The reality is that, despite its name, the era of neoliberalism was far from liberal. It imposed an intellectual orthodoxy whose guardians were utterly intolerant of dissent. Economists with heterodox views were treated as heretics to be shunned, or at best shunted off to a few isolated institutions.

Kaba çevirisi:

Gerçek şu ki, ismine rağmen, neoliberalizm dönemi, liberal olmaktan uzaktı. Gardiyanları muhalefete dibine kadar hoşgörüsüz olan entelektüel bir ortodoksiyi dayattı. Heterodoks görüşlere sahip olan iktisatçılar, doğruya döndürülmeleri heretikler olarak kabul edildi veya en iyi ihtimalle yalıtılmış birkaç kuruma kapatıldı.

2) The only way forward, the only way to save our planet and our civilization, is a rebirth of history. We must revitalize the Enlightenment and recommit to honoring its values of freedom, respect for knowledge, and democracy.

Kaba çevirisi:

İlerlemenin tek yolu, gezegenimizi ve medeniyetimizi kurtarmanın tek yolu, tarihin yeniden doğuşudur. Aydınlanmayı canlandırmalı ve yeniden onun özgürlük, bilgiye saygı ve demokrasi değerlerine saygı gösterir olmalıyız.