Friday, November 01, 2019

Bu da bir başka muhteşem bir makale.

Memleket ekonomistlerimiz açıp şu makaleyi bir okusalar, benim onlara bankaların ne yaptığı konusunda hiçbir şey anlatmam gerekmeyecek. Okuyup dediklerimi hemen anlayacaklar. Bu makaleyi buraya bir daha koyayım.

Para nasıl üretilir - İngilizce

Bu da Schumpeter'den yaptıkları bir alıntı:

"The theory to which economists clung so tenaciously makes [depositors] out to be savers when they neither save nor intend to do so; it attributes to them an influence on the "supply of credit" which they do not have. Nevertheless, it proved extraordinarily difficult for economists to recognise that bank loans and bank investments do create deposits."

Ekonomistlerin ezici çoğunluğu, bankaların kredi verirlerken ya da varlık alırlarken para yarattıklarını bir türlü kabul edemiyorlar. Ezberleri bozuluyor çünkü. Olanı görebilenler de göremeyenleri bir türlü ikna edemiyorlar. Schumpeter bile edememiş. Ben nasıl edeceğim?

Ama gerçekten çok önemli bir konu bu. Bankaların para yaratıcılar değil de finansal aracılar olduğu üzerine kurulu bütün makroekonomik modeller yanlış olduklarından, uygulanan bütün makroekonomik politikalar ve bankacılık düzenlemeleri yanlış. Hayat bir yandan sürüyor ama uygulanmakta olan politikalar ve düzenlemeler yanlış olduklarından, kötü sürüyor.