Monday, September 23, 2019

Yatırımlar tasarrufların sonucu değildir - Tasarruflar yatırımların sonucudur.

Bunu diyen de ben değilim. En azından ilk diyen ben değilim.

Yatırımlar tasarruflarla fonlanır diyenler (ki anaakım iktisatçıların hemen hepsi öyle diyorlar) güneş dünyanın etrafında dönüyor demekten farklı bir şey yapmıyorlar. Güneş doğudan doğup batıdan batıyor olduğundan, zamanında neredeyse bütün insanlık güneşin dünya etrafında döndüğüne inanıyordu. Halbuki dünya hem kendi etrafında hem de güneş etrafında dönüyor. Ondan güneş doğudan doğup batıdan batıyor gibi gözüküyor.

Benzer şekilde, yatırımlar (aslında dönem içerisindeki net servet artışı) ile tasarruflar (bu da dönem içerisindeki aynı net servet artışı) birbirlerine eşit olduklarından, anaakım iktisatçılar yatırımlar tasarruflarla fonlanır diyorlar. Bu güneş dünyanın etrafında dönüyor demekten farklı değil.

Halbuki tasarruf dönem içerisindeki net servet artışının muhasebe kaydından başka bir şey değildir. Net servet artışı ise iki yerden gelir: 1) dönem içi yatırımlardan; 2) fiyat ve miktar değişikliklerinden kaynaklı olarak dönem başındaki servetin dönem sonunda değerinin değişiminden. Yatırımlar da çoklukla krediyle ve varsa birikmiş servetin bir kısmıyla fonlanırlar.

Yani tasarrufların nedeni yatırımlardır (ve fiyat ve miktar değişikliklerinden kaynaklı olarak dönem başındaki servetin dönem sonunda değerinin değişimidir). Böyle olduğunu görmek de güneşin dünya etrafında döndüğü yanlışını düzeltip dünyanın hem kendi etrafında hem de güneş etrafında döndüğünü görmekten farklı değil.

Bir yanlışa neredeyse bütün insanlık inanıyor diye o yanlış doğru olmuyor. Yanlışın düzeltilmesi gerek.

++++++++++++++++++++

Aşağıdaki muhteşem makalede bu anlattıklarım ve başka şeyler ayrıntılarıyla tartışılıyor.

 https://www.annpettifor.com/2018/10/deficit-financing-or-deficit-reduction-financing/