Friday, September 06, 2019

Kaotik günler


ABD işsizlik oranının dip yaptığı artık grafikten açıkça görülüyor. En belirgin ABD resesyon sinyali budur. Yakın zamana dek dünyada üç önemli risk merkezi var diyordum. Çin Kredi Sistemi, Avrupa Bankacılık Sistemi ve ABD Hisse Senetleri. Artık tek önemli risk merkezi var: ABD Hisse Senetleri. Ya ABD'ye resesyon geldiğinden S&P 500 göçecek ya da tersi. S&P 500 göçecek ve ABD resesyonu kesinleşecek. Aşağıdaki resimden de gözüktüğü gibi ABD'de resesyonları açıklayan kurum NBER resesyonları 6-12 ay sonra açıklıyor.


Dolayısıyla geldiğini geldiği anda öğrenemeyeceğiz ama az kaldı. Gelmiş bile olabilir. 

İlginç aylar yaşıyoruz. Son baktığımda ABD Hazine faizlerinde 1-20 Ağustos arası 10 tane dört-standart sapma sıçrama olmuştu. 1 Ağustos 6 Eylül arası dört-standart sapma sıçrama sayısı 13-14 filan olmuştur. Bakmak lazım. 

Bu tür sıçramalar yılda 251 iş günü varsayımıyla 63 yılda bir olur günlük faiz değişiklikleri normal dağılımlı olsaydı. Tabii ki değiller ve zaten normal dağılımlı hiçbir finansal değişken yoktur ama olsun. Bu kadar çoğu bu kadar kısa sürede gerçekleştiğinde ortalıkta normal olmayan bir şeyler var demektir.